Жилищните кредити нарастват най-бързо

Жилищните заеми за домакинствата нарастват най-бързо. В края на юни отпуснатите от банките кредити за покупка на имоти от граждани са в размер на 11,3 млрд. лв., като за година нарастват с 13,3%, показват данните на БНБ. При потребителските заеми ръстът е по-малък – сьс 7,1% до 11,56 млрд. лв.

Домакинствата са основният двигател на кредитирането в страната. Те взимат близо два пъти повече нови заеми от бизнеса. В рамките на година кредитите за домакинствата са нараснали с 8%, или с 1,8 млрд. лв. и в края на юни достигат 24,5 млрд. лв. В същото време фирмените заеми са се увеличили само с 2,8%, или с 926 млн. лв., до 34,5 млрд. лв.

Само за месец юни разликата в новите кредити за домакинствата и бизнеса е още по-голяма, като заемите за граждани нарастват с над три пъти по-голяма сума, отколкото тези за фирмите. През юни кредитите за домакинствата се увеличават с 224 млн. лв., а за бизнеса – само с 66 млн. лв. Оказва се, че в кризата хората продължават да взимат заеми за покупка на имоти, ремонти, обзавеждане, образование и т.н. Докато фирмите ограничават както инвестициите си, така и кредитите за покупка на стоки и материали. Ако тази ситуация продължи и през следващите месеци, ще се окаже, че потреблението на хората може да ни измъкне от икономическата криза.

При депозитите в банките домакинствата също имат водеща роля. Спестяванията на гражданите в банките са нараснали с 4,1 млрд. лв. за година до 57,2 млрд. лв. В същото време депозитите на нефинансовите предприятия се увеличават само с 2,8 млрд. лв. и в края на юни са 26 млрд. лв.

Само в рамките на месец юни фирмите дори теглят от спестяванията си, като депозитите им намаляват с 56 млн. лв. А домакинствата само за месец са спестили 282 млн. лв. Но ръст има предимно при влоговете с по-големи суми в тях, докато много хора с малки спестявания закриват сметките си.

Източник: trud.bg Автор: Стефан Кючуков

Свържете се с кредитен консултант

Ако желаете безплатно съдействие и консултация относно отсрочване или разсрочване на задължения, получаване на ипотечен кредит, рефинансирате на такъв при облекчени условия, обединяване на задължения или да изтегляне на фирмен кредит, може да се сръжете с нас по следния начин:

  • На телефон  0882 689 998 в делнични дни между 9.00-18.00 ч.;
  • Чрез контактната форма на сайта;
  • На електронна поща: info@kreditenkonsultant.com

 Вашият коментар