Лихвите по бизнес кредити с рекорден спад

Лихвите по кредитите за бизнеса у нас са се понижили на годишна база през октомври. Намалението през този месец е най-голямото за последните 12 месеца. От данните на Българската народна банка става ясно, че за една година средният лихвен процент по големите заеми намалява и при двете основни валути. При кредитите в левове понижението спрямо същия период на 2018 г. е с 0,16% и така към края на миналия месец нивата падат до 3,87%, а по тези, договорени в евро, разликата е 0,31% по-малко, или 2,72% за година.
Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава още повече – с над процент и вече е 2.27%. Еврови заеми се взимат на нива от 1.81%.
През миналия месец фирмите са сключвали новите си договори при среден лихвен процент по заемите до 1 млн. евро, договорени в левове, с 0,36% по-ниско в сравнение със септември. Единствено при кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, обаче има месечен ръст от 0,06%.
При новите заеми над 1 млн. евро, договорени в левове, средната лихва намалява с 0,38%, а по тези, договорени в евро – с 0,20% спрямо предходния месец.
Експертите обаче смятат, че низходящата тенденция ще се запази и през следващите месеци и е възможно през първото тримесечие на 2020 година да имаме рекордно ниски лихвени проценти за всички кредити, отпускани на бизнеса.

Източник: www.marica.bgВашият коментар